Bylinkové soli

Gomasio

12.12.15 ApiAstrum 0 Comments

Gomašo, neboli sezamová sůl, makrobiotická specialita. Toto ochucovadlo se připravuje nejčastěji třením mořské soli a černého sezamového semínka v poměru 1: 14-22. Poměr se stanovuje podle ročního období nebo aktuální jing-jang rozpoložení strávníka.  Můžete se ale také setkat s jinými semeny jako lněné dýňové, slunečnicové, mák.... Posypávají se jím saláty, rýže a polévky. Doplní se tím skvěle minerály a některé vitamíny.


Základní poměry:
  • pro zdravé dospělé 18:1
  • děti a starší osoby 19-22:1
Semínka přebereme a na předem rozpálené pánvi je na středním až mírném plameni opražíme. Často si je v pánvi nadhazujeme nebo mícháme, aby se opekly rozvnoměrně. Když semena začínají praskat zkusíme jestli jdou lehce rozmáčknout, jen tak jsou dobře opražené. Vysypeme je z pánve a necháme zchladnout.
V pánvi potom pražíme sůl na středním plameni tak dlouho dokud se nevytratí pach, tím zmizí veškerá vlhkost a sůl půjde rozdrtit na prach (nejlépe v hmoždíři) a obalí se dokonale v oleji ze semen. Jinak sůl rozetřeme v misce suribachi, pak přidáme semínka a pomalu třeme. Lze použít také kafe mlýnek, ale léčebné účinky nejsou takové a v běžném hmoždíři je to obtížné tak si vyberte. Asi 20% semen by měla zůstat nahrubo namletá, ne vše úplně dojemna. Hotové gomasio uzavřeme do skleničky a skladujeme max. 14 dní v lednici.

Sůl je v gomasiu navázána na sezamový olej a neškodí tolik organismu. Obsahuje mnoho vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Správné gomasio nemá slanou chuť, protože jsou všechna zrníčka obalena olejem.
Neutralizuje kyseliny v krvi, posiluje nervový systém, denní konzumace posiluje imunitní systém.

0 komentářů: