Fermentace

Domácí jogurt

30.6.15 ApiAstrum 0 Comments

Je to vychytávka, a když se vám povede stačí už jen dokupovat kvalitní mléko a máte litr jogurtu za cenu litru mléka, což je asi polovina ceny v obchodě. Navíc když dojde jednoduše si ho doděláte a nemusíte hned lítat do obchodu, zvlášt třeba kvůli dětem.


1l kvalitního tučného nejlépe biomléka nebo domacího kravského nebo kozího mléka
jogurtovou kulturu nebo kvalitní bílý jogurt opět nejlépe bio
nádobu o objemu 1l kterou lze dobře uzavřít

Nejprve mléko svaříme-jak se začne vařit, zvedat hladina a pěnit, rychle odstavíme nebo to bude všude po plotně (taky už se mi stalo :). Necháme zchladnout pod 40°C (jinak přidávanou kulturu zahubíme) a přidáme asi 2 lžíce jogurtu nebo jogurtovou kulturu podle návodu (s tím nemám zkušenost) a velmi dobře rozmícháme. Směs by měla stát asi 8-10h bez hýbání v teplotě 38°C.
Já to dávám do domácí pekárny kde mám volitelné programy a nechám ho tam zrát v klidu přes noc. Kdo nemá tu možnost lze to dát do peřin a funguje to prý také, jen musíte asi ohlídat aby převařené mléko nezchladlo až moc. Výsledný jogurt je pěkně tuhý ale jinak než jste zvyklí, lžíce v něm sice stojí ale při nabírání se jakoby táhne. Podle mé zkušenosti je jogurt nejlepší asi tak po týdnu v lednici, krásně dokysne a má hladší konzistenci, prostě dozraje. Když si nezapomenete dát 2 lžíce stranou můžete to s novým mlékem rozjet znovu a pak zase znovu a tak pořád donekonečna dokud jednou nepřijde nějaký žrout který to všechno sní :)
Jogurt z kozího mléka bude vždycky řidší, protože má méně bílkovin, zato je lépe stravitelný. Jogurt by se neměl stát stálým nebo hlavním jídlem, ale zpestřením jídelníčku. Lepší je kombinovat ho se semínky a zeleninou než s ovocem, marmeládou apod.

0 komentářů: